Persoonsgegevens en de tijdregistratieklok


UPDATE: Vanaf heden leveren wij geen Tijdregistratieklokken met vingerscan meer, maar alleen nog klokken waarop je kunt inklokken met een persoonlijke kaart of tag. Lees meer over het vernieuwde kloksysteem >

De regelgeving omtrent AVG wordt steeds strenger nageleefd en er ontstaat jurisprudentie inzake het gebruik van vingerscan. Wij vinden het belangrijk om je goed voor te lichten. Ons advies: gebruik vanaf heden voor het in- en uitklokken van medewerkers een pas of tag! Het gebruik van een vingerafdruk wordt gezien als een biometrisch gegeven. Biometrische gegevens mogen in beginsel niet worden verwerkt omdat dit onder de AVG bijzondere persoonsgegevens zijn, en die alleen bij uitzondering mogen worden verwerkt.

Verantwoordelijkheid werkgever

Wil jij als werkgever jouw medewerkers laten klokken door middel van een vingerscan, houdt er dan rekening mee dat medewerkers, volgens de AVG niet ‘zo maar’ om deze biometrische gegevens gevraagd mag worden. Dit mag alleen wanneer de verwerking strikt noodzakelijk is voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden.

Als je gebruik maakt van de vingerscanoptie met de tijdregistratieklok, zal vastgesteld moeten worden of dit proportioneel en noodzakelijk is, en of dit wel past binnen de werkgever-werknemer-relatie. Toetsing kan plaatsvinden via een Data Privacy Impact Assessment (DPIA) waarover we eerder hebben bericht. Voor de goede orde is de werkgever altijd verantwoordelijk voor de keuzes die op dit gebied worden gemaakt.

Ons advies: geeft standaard een tag of pasje

Vanwege de strenge eisen van de Autoriteit Persoonsgegevens rondom het gebruik van biometrische gegevens (vingerafdrukscan), adviseren wij nadrukkelijk om standaard (ook) een pas of tag te gebruiken voor het in- en uitklokken van werktijden door je medewerkers.

Het is raadzaam om de medewerkers te informeren over de verschillende manieren van het klokken en de keuze vrij bij de medewerker neer te leggen. Zorg er voor dat wanneer wel vingerscan wordt toegepast duidelijk is dat dit helemaal een vrije keus van de medewerker is. Let op! Vanuit Werkgever en werknemer relatie moet aangetoond kunnen worden dat dit niet vanuit machtspositie van de werkgever opgedrongen is!

Leg de inklokkeuze per werknemer vast

Via het medewerkersportaal in booq Personeelsplanner kun je per medewerker registreren welke manier van inklokken de voorkeur heeft. Ga (indien je systeemrechten hebt) naar de instellingenpagina rechtsboven (het witte radartje). Kies voor Medewerkersbeheer en activeer de instelling 'Medewerker registreert keuze pas of vingerscan'. Nadat iedereen een keuze heeft gemaakt, kun je onder Medewerkers een export draaien op de kolom 'Rex-o-Matic Authenticatie type'. Uit deze lijst kun je de keuzes voor een pasje nagaan en weet je hoeveel pasjes je nodig hebt.

Wil je extra pasjes, tags of armbanden voor je medewerkers bestellen? Bestel ze gemakkelijk online via onze webshop.

Veiligheid

Om de veiligheid van ieders gegevens in booq Personeelsplanner te waarborgen, zijn wij continu bezig om onze processen en systemen te optimaliseren. Zo is Eijsink gecertificeerd volgens de nieuwste internationale normeringen voor informatiebeveiliging en kwaliteitsmanagement (ISO/IEC 27001).

Daarnaast slaat de tijdregistratieklok geen vingerafdrukken op. Op basis van enkele kenmerken wordt een hash gecreëerd. Vanuit deze hash kan nooit een vingerafdruk gereproduceerd worden.

Nieuwe tijdregistratieklok NOA

Met onze nieuwe tijdregistratieklok NOA kunnen medewerkers niet alleen klokken via een pasje of tag, maar oók met een persoonlijke bankpas en OV-chipkaart!

Verder heeft de nieuwe klok een vernieuwend uiterlijk, een intern geheugen en werkt volledig via het touchscreen.

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op.

.

Contactpersoon*
Bedrijfsnaam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*

.